Jdi na obsah Jdi na menu

Den Seniorů 2014

Neděle 5. 10. patřila, jak se již stalo dobrým zvykem vždy na začátku října, sebuzínským seniorům. Oslavovali jsme totiž Mezinárodní den seniorů, který je stanoven na 1. 10. Letos jsme si pro naše seniory připravili opravdu nádherný dárek, kterým jsme je jistě důstojně uctili. Náš spolek Za Sebuzín krásnější zorganizoval zájezd do Krušnohorského divadla v Teplicích, kde hostovalo pražské Divadlo na Fidlovačce. Hrála se crazy komedie od moderního anglického autora Noëla Cowarda „Až naprší a uschne“. Herecké obsazení skutečně atraktivní – v hlavních rolích Eliška Balzerová a Ladislav Županič, dále hráli: Marie Doležalová, Matěj Nechvátal, Iva Pazderková, Lukáš Rous, Vanda Chaloupková, Petr Batěk a Ludmila Molínová.

Děj se odehrával ve dvacátých letech dvacátého století na anglickém venkově. Každý ze čtyřčlenné rodiny si pozval na víkend nějakého přítele opačného pohlaví, aniž by se o tom zmínil ostatním rodinným příslušníkům. Zdá se, že vzniká klasická zápletka, kdy se každý blíže seznámí úplně s někým jiným, než koho si ve skutečnosti pozval. V této fázi děje by divák mohl očekávat finále příběhu, autor však v tomto šel dále a příběh ještě rozvinul. Pokrytecká a v citech mělká rodina, pospolu však tvořící velmi harmonický a kompaktní celek, byla návštěvníky odhalena již první večer, ti se po vzájemné domluvě sobotního rána z domu vytratili, aniž by si toho z rodiny kdokoli povšimnul. Rodina si dále žije svůj „normální“ život, do kterého nehodlá nikoho cizího vpustit.
Před začátkem představení byla neméně příjemná chvíle na kafíčko se zákuskem v blízké cukrárně. Po té jsme si společně se seniory prohlédli skvostný interiér Krušnohorského divadla, které je komplexně zachováno v původním stavebním slohu art deco.
Dá se usuzovat z prvotních dojmů, že jsme měli s výběrem akce šťastnou ruku. Na cestě zpět jsme rozdali všem seniorům dárkovou tašku s drobnostmi, které jim budou připomínat sváteční neděli opravdu svátečně prožitou. Na oplátku nám senioři vyjádřili své díky upřímným potleskem, což je pro nás velká čest a důkaz toho, že se dárek vydařil. Již dnes se těšíme na příští rok a v hlavách plánujeme další způsoby možného prožití tohoto svátku už jen proto, že si to naši starší spoluobčané určitě zaslouží.
 
 

Jan Machyl

 

Náhledy fotografií ze složky Den seniorů 2014