Jdi na obsah Jdi na menu

Den seniorů 2016

Den seniorů v Sebuzíně

Jak již se stalo v Sebuzíně dobrým zvykem, i letos se konala pravidelná akce věnovaná našim nejstarším občanům, našim seniorům. V tomto roce připadla akce na pátek 21. 10. Na programu byla exkurze do výrobního závodu Český porcelán, a.s. v obci Dubí u Teplic v Čechách. Do závodu jsme byli odvezeni zajištěným autobusem. Zájem seniorů byl velký, což dokazuje nejen počet 40 zúčastněných, ale i to, že se zúčastnili i někteří přespolní. To nám dělá ohromnou radost.

Po velmi vřelém přivítání průvodci a organizátory akce jsme byli v samotném závodě rozděleni do dvou skupin. Byla nám ukázána celá výroba takzvaných cibuláků od hnětení kaolínové hmoty přes formování, glazování, jednotlivé druhy zdobení ornamenty, nanášení kobaltových barev až po vypalování v peci a expedice. Během prohlídky zazníval z úst průvodkyně velmi podrobný a poutavý komentář celé technologie výroby. Následovala prohlídka galerie výrobků všech přidružených porcelánek. Zde teprve vynikala krása, vkus a cit, se kterým je porcelán v empírovém stylu vyráběn a to více než 150 let se stejným motivem, který je celosvětově patentován. Důkazem toho je veliký zájem o porcelán u nás i v celém světě. Po prohlídce následoval oběd ve velmi příjemných prostorách závodní jídelny, kde byly na stole sněhově bílé ubrusy, samozřejmě prostřeno na porcelánu. Průběh oběda zajišťovala skupina tří učňovských číšníků, kteří nás obsluhovali s nevšední pozorností a pečlivostí.

Druhá část exkurze byla v cisterciáckém klášteře v Oseku. Klášter v Oseku se řadí k nejstarším klášterům v českých zemích. V době své největší slávy (období baroka) byl jeden z nejbohatších, což je patrné i na jeho celkové dispozici. Průvodkyně nás velmi ochotně provedla lodí kostela s poutavým výkladem a následně přilehlými prostory obklopující Rajskou zahradu kláštera.

Pak jsme již zamířili k domovu, nabyti a okouzleni krásou porcelánu a dojati viděnou nádherou oseckého kláštera. Myslím, že se nám den docela vydařil, i když někdy drobně pršelo.

Náš spolek přeje seniorům k jejich svátku hlavně mnoho zdraví a spokojeně prožité dny plné aktivního života. Příští rok se na Vás těšíme opět na shledanou.

 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Den seniorů 2016

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář